Новини

Пристрасть до їжі по-італійськи. Флоренція

Formazione. Підготовка. Де у Флоренції найкраще купувати продукти

Продуктовою Меккою Флоренції є центральний ринок – Меркато Чентрале, розташований в самому центрі, в 5 хвилинах ходьби від собору Санта-Марія-дель-Фіоре.

меркато-чентрале-флоренция

Це навіть не ринок, це цілий торговий комплекс в 2 поверхи. Нещодавно у всьому будинку пройшов ремонт, і тепер там дуже сучасний дизайн. Перший поверх – це чисто ринок, там все найсвіжіше, привезене з ранку з різних регіонів – пармезан, прошутто, моцарелла, стейки та овочі.

Тут же прилавки з 100500 видами пасти, горіхами, спеціями. Загалом, флорентійський Меркато Чентрале – місце де можна затаритися абсолютно всім і бути впевненим, що це все свіже й натуральне.

На другому поверсі Меркато Чентрале знаходиться великий фуд-корт, а в окремому, відгородженому скляною стіною – простора кулінарна школа.

меркато-чентрале-флоренция
Крім Меркато Чентрале, у Флоренції є, звичайно, звичайні продуктові супермаркети, типу Carrefour Express, Coop, Despar, Esselunga – ціни тут приблизно такі ж, як на ринку, продукти теж дуже навіть смачні, але ось вибір помітно менше.
Ціни в супермаркетах Флоренції: середній похід в магазин, щоб закупитися на тиждень продуктами на двох (включаючи м’ясо) – приблизно 130 євро, на один день – близько 28-30 євро.

Carne. М’ясо – головний продукт італійської кухні

М’ясо, переважно яловичину, в Італії обожнюють. Корів при житті тільки що на руках не носять, щоб м’ясо було м’яким і ніжним.

Прошутто

Одним з м’ясних національних надбань є прошутто – солоний сировялений окіст. Прошутто буває декількох різновидів – Ді Парма (найпопулярніший), Крудо (трохи дешевше пармского, але і не такий м’який) і Сан-Даніеле. Сан-Даніеле вважається як би найдорожчим і крутим.

прошутто-италия-ветчина

Флорентійський стейк

Флорентійці так пишаються цим продуктом, немов Бог створив спочатку їх, потім особисто розповів їм як робити флорентійський стейк, а вже після цього приступив до створення світу.

Строго кажучи, флорентійський стейк – це навіть не страва, а спосіб приготування звичайного стейка.

флорентийский-стейк-италия
Вартість флорентійського стейка в ресторанах Італії: близько 70 євро (та дорого, але це все ж за кілограм добірного м’яса з гарніром, тому воно того варто).

Formago. Сир – всьому голова

Сири італійці люблять, їх їдять просто так, додають майже в будь-соуси, посипають ними зверху гарячі страви. Загалом – майже в кожній італійській страві присутній той або інший вид сиру, а їх в Італії дуже багато. Розповімо про основні:

1. Моцарелла. Але не всяка моцарелла любима – перевага віддається саме сиру моцарелла ді Буфала, зробленому з молока чорних буйволиць. Хороша справжня моцарела зовні щільна, а всередині – дуже ніжна, ближче до центру може бути навіть консистенції сметани. Цей продукт краще купувати саме на ринку – у фермерів, і обов’язково уточнюйте, що вам потрібна Буфала. А хто фанат ще більш ніжних молодих сирів, тому сподобається буррата – цей сир схожий на моцареллу, але всередині у нього, можна сказати, дуже жирні вершки.

моцарелла-сыр
2.Горгонзола. Так-так, той самий, з цвіллю. Його, до речі, практично не їдять окремо, а використовують у приготуванні соусів. Смак у правильній горгонзоли дуже яскравий, навіть трохи віддає нашатирем, тому додають його не дуже багато. До речі, соус з вершків і горгонзоли дуже підходить до смажених стейків.
горгонзола-сыр

3. Пармезан. Його нарізають або окремо, або посипають їм … і кожне гаряче блюдо їм і посипають – равіолі, ньокі, тортеллини, пасту … Пармезан – це така вишенька на торті і фінальний акорд гарячої італійської страви.

Крім цих трьох основних сирів, існує безліч інших різновидів – бувають сири з паприкою, з цільними волоськими горіхами (дуже смачно!), Із зеленню. Загалом, всього близько 500 видів. Найцікавіше, що на одному сирному прилавку Меркато Чентрале, можна знайти практично половину всієї різноманітності.

Antipasti. Закуски

Закуски в Італії – тема окрема, але така ситна, що наїстися можна тільки ними, так і не перейшовши до головної страви. Ось, що запам’яталося найбільше:

Брускетти

Італійські маленькі бутербродики з хрусткого світлого хліба знизу і настільки різноманітного верху, що кількість варіантів обмежується лише фантазією кухаря. Брускетти бувають з оливковою олією і в’яленими помідорами, з сиром, з грибним рагу, з кабачкової ікрою (так-так), з соусом песто, з тар-таром, з анчоусами.

Ресторани Флоренції, в яких найсмачніші брускетти:

У столиці Тоскани є цілий ресторан, присвячений брускетту – «Johnny Bruscketta», В меню тут тільки брускетти – близько 30 видів. Порції вимірюються грамами, а сантиметрами – дошка, на якій приносять брускетти, може бути по довжині 30, 50, 90 або 150 сантиметрів.

рестораны-флоренции

Паніні

Це італійський гарячий бутерброд з найрізноманітнішою начинкою, але основа найчастіше – прошутто, листок салату, нарізані овочі і якась заправка. Італійці дуже люблять перекушувати такими бутербродами і по всій Флоренції багато спеціалізованих, повністю присвячені паніні.

Кафе Флоренції, в яких найсмачніші Паніні:

LixLi – кафе на 3 столика, меню написано на стіні над баром, кожне паніні пронумероване.

Sandwichic — ще більш мініатюрний заклад. Тут дуже смачні паніні з прошутто і маринованими грибами.

рестораны-кафе-флоренция
Салат Капрезе

Все геніальне просто – це як раз про Капрезе. По суті – це просто помідори з моцарелою і базиліком, нарізані великими скибочками, але на ділі – це таке вдале поєднання продуктів, що його можна їсти нескінченно.

капрезе

Piatti principali. Основні страви

Італійська кухня, здається, найвідоміша в світі, тому розписувати тут різноманіття пасти і піци не має сенсу, розповімо лише про те, що було для нас дійсно відкриттям.

Страва №1 – Ньоккі. О, це божественно смачна страва – маленькі картопляні галушки, що подаються з яким-небудь соусом. Найсмачніші ньокки виходять з соусом з вершків та сиру горгонзола або під соусом болоньєзе.

ньокки

Страва №2 – Тортелліні. Це італійські пельмені, тільки вони набагато менше наших за розміром і рідко бувають з м’ясом. Найпопулярніша начинка для тортелліні – це сир, на другому місці – шпинат, ще є з картоплею, але це рідше.

Страва №3 – Італійські супи. Суп в Італії – це не суп в нашому розумінні, це скоріше пюре або рагу. Томатний, зі шпинатом, рибний – щоб ви не побачили в меню під написом «Zuppe» – це буде щось дуже  ситне і не рідке.

 

рестораны-флоренции

Dolce. Десерти

Так-так, в Італії дуже смачні і тірамісу і панакота, і навіть не італійський чізкейк, але, здається, цим вже нікого не здивуєш, в інших містах можна знайти купу кафе-кондитерських, а Відень в цьому питанні далеко попереду Європи всієї. Але є в Італії, таке, що інші країни намагаються повторити, але не виходить – це італійське морозиво або gelato.

мороженое-флоренция-италия
Чим італійське морозиво відрізняється від інших? Складно сказати, тут скошутвати треба. Воно якесь по-особливому ніжне, тягуче, навіть не таке крижане, як інші. А яке розмаїття смаків – фісташкове, м’ятна, мангове, з шматочками печива біскотті, зі смаком тірамісу, зі смаком чізкейку, карамелі, з арахісом (трохи солоне), кокосове, йогуртовое – ааа!
Найсмачніше морозиво у Флоренції:

Festival del gelato – місце популярне і цілком заслужено, тут дуже смачне морозиво і великий вибір, але готуйтеся постояти в черзі.

Leonardo-gelateria – це затишне кафе трохи подалі від центру, хвилин 10 ходьби, але пройтися туди варто – морозиво дуже смачне.

Це що стосується саме флорентійських місць, а в ідеалі, якщо у вас є час, приїжджайте в Сан-Джиминьяно, містечко в Тоскані, недалеко від Флоренції, саме там, а точніше в джелатерії Dondoli роблять найсмачніше морозиво в усій країні.

Dondoli Gelateria сан джиминьяно

Bevande. Напої

Велике і могутнє італійське вино дуже смачне, але воно більше для любителів терпкого. Аромати досить лаконічні, немає такого букета, як, наприклад, у кавказьких вин, коли один запах викликає бурю емоцій.

вино-италия-флоренция
Відкриттям серед напоїв, стане для вас Апероль-шприц – коктейль, суміш Апероль, Просекко, апельсинів і содовою. Зроблений в правильних пропорціях, цей коктейль дуже смачний і освіжаючий.

Ціни в ресторанах Флоренції

Зорієнтувати по ресторанним цінами досить складно, все залежить від апетитів, але середній похід в ресторан на двох без урахування вина виходить близько 40 євро.

Морозиво – дуже демократичне, за 2 євро ви отримаєте досить значну порцію. Можна дешево і ситно перекусити паніні – один великий сендвіч коштує 3-5 євро.

Ціни на вино дуже різняться, і при цьому гідне хороше вино коштує порівняно дешево – можна півлітра тосканського вина взяти за 9 євро.

Ласкаво просимо в Італію!

Please follow and like us:

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


×